Moció sobre la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, presentada pel Regidor d’ERC-AM Xavier Rovira al Ple de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer:
Exposició de motius:
Vista l’actual situació econòmica i social fruit de la globalització, es fa palesa la necessitat d’un canvi del model d’economia tradicional a un model basat en el coneixement, que garanteixi la societat del benestar i la cohesió social. En aquest sentit, les veus dels experts recomanen que la universitat cada vegada més ha d’estar al servei de la societat, garantint titulacions adequades a les necessitats de la societat, i una recerca i tecnologia que abordin els reptes de la humanitat amb capacitat de crear ocupació. Així, l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior és l’oportunitat per dur a terme els canvis que el sistema universitari espanyol precisa urgentment. En qualsevol procés de canvi, hi ha sempre sectors que s’hi oposen per causes que poden ser legítimes i, en aquest cas, des de posicions antagòniques.
En el context de l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, conegut com a Pla Bolonya i en el cas concret de l’aprovació dels graus de la Facultat de Lletres i Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona sota aquest nou model, el 29 i 30 de maig es van produir unes protestes en contra d’aquest nou pla. Durant aquestes, hi va haver un seguit d’incidents que van ser motiu de l’obertura d’uns expedients que van incoar a 31 alumnes de la UAB amb l’empara d’un reglament franquista del 1954. El passat mes de novembre es va conèixer la resolució d’aquests expedients en què s’expulsava de la UAB sis dels estudiants que van participar en aquestes protestes.
És per això que el Regidor Xavier Rovira d’Esquerra-AM proposa al ple l’adopció dels següents ACORDS:
Donar suport als canvis necessaris per tal de consolidar una universitat pública, catalana, de qualitat i al servei de la societat en el marc del desplegament de l’Espai Europeu d’Educació Superior.
Respectar les posicions contràries a l’aplicació del Pla Bolonya sempre i quan es facin per la via democràtica i pacífica, i apostar pel debat constructiu i serè.
Respectar l’autonomia de les universitats per gestionar les seves competències, però recomanar el diàleg en la resolució del cas dels estudiants expedientats.
Instar el Govern de l’estat a que derogui el reglament franquista de l’any 1954.
Reclamar al Govern espanyol que es faci efectiu de forma immediata el traspàs de les beques universitàries i que es constitueixi el nou Observatori de Beques, tal com mana la llei d’universitats espanyola (LOMLOU), per garantir la transparència a la distribució dels recursos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada