16.2.09

Acta (pròpia i no oficial) del ple extraordinari de 19 de gener de 2009

Acta (pròpia i no oficial) del ple extraordinari de 19 de gener de 2009

21h. Hi assisteixen tots els regidors de la corporació. Presideix l’acte l’alcaldessa.

S’aprova l’esborrany de la sessió anterior per unanimitat.

Propostes d’acord que presenta l’alcaldessa al ple.

1a Aprovació del pressupost i documents que l’integren, bases d’execució, relació de llocs de treball i plantilla de personal de l’exercici 2009.

A petició del regidor d’ERC Xevi Rovira, l’alcaldessa fa una introducció explicativa del pressupost per així donar aclariments i estalviar possibles preguntes :
Núria Solà explica que en el capítol d’ingressos, la subvenció de l’ACA és possible que al final no hi sigui, però que no afectaria perquè és ingrés i despesa. Que aquest any, s’han donat menys recursos dels previstos per al pla d’ocupació de joventut des de la Generalitat, i que per tant, hi insistiran en demanar aquests recursos però que n’han rebaixat la previsió. La partida especial per a la biblioteca és important perquè es buscarà una persona per a treballar-hi. Sobre el capítol 2 diu que han incrementat les partides per millores als camins rurals perquè aquest any s’hi ha fet poca cosa. De fet han doblat el pressupost d’aquest tema perquè ara tenen clar què cal fer. Pel què fa a la resta de partides, diu que s’han ajustat tan com han pogut els costos , han incrementat els costos d’energia, i protocol i festes es mantenen. Pel què fa al capítol 4, les subvencions són segons convenis. A les institucions sense ànim de lucre hi incorporen RGR (Riuprimer Gas i Rocs), baixa la subvenció al Consell de Joves de Riuprimer i l’AER (Associació Esportiva Riuprimer) perquè s’estima que el procés de canvi que pateix la primera entitat serà causant de fer-se menys activitats. I en el cas de l’AER perquè han fet molt poca cosa.
Capítol d’inversions: S’hauran de fer a través del romanent.

Ha pres la paraula el grup de CiU i fa les següents observacions: Al capítol d’ingressos hi falta el sou de l’alcaldessa en la part que aporta la Generalitat.
Respon l’alcaldessa dient que vol dir el sou de tot l’equip de govern en tot cas, i que no s’ha incorporat, volien un sistema de retribució que fos més ajustat. En tot cas diu que caldrà incorporar-ho.

Continua Josep Musull de CiU dient que el sou dels funcionaris només ha pujat un 3%, cosa que en aquests temps que corren és d’agraïr. I seguidament demana pel nou contracte de jardineria que s’obseva en els pressupostos.
Respon l’alcaldessa dient que respon a un canvi d’orientació de les feines que ha de fer l’agutzil, consistent en més paleteria, i que el manteniment de les zones ajardinades s’ha cregut oportú externalitzar-ho a una empresa del poble.
Continua Josep Musull, i diu que sobre la caldera de la Casa de Cultura, tenien un acord amb Repsol quan governaven segons el qual l’havia d’assumir la companyia.
Respon l’alcaldessa dient que ho intentaran utilitzar.

Sobre les inversions Josep Musull considera que hi ha poques inversions, i que el 79% no s’han executat.
Respon l’alcaldessa dient que s’incrementen les hores del servei de joventut, que fa molta falta. I que respecte les no executades, s’està negociant i es faran aquest any, que els projectes del PUOSC i la DIBA encara estan oberts, i que amb el Consell Català de l’Esport per la piscina, estan pendents que acceptin el canvi de projecte.
Sobre les subvencions a entitats, CiU observa que el CJR ara precisament necessitava més diners que mai per tirar endavant, i que se’ls ha retallat. Respon l’alcaldessa dient que el CJR rebrà el màxim suport però no a través de subvenció. Diuen que a més no han rebut la memòria i que no saben el futur de l’entitat.

Pren la paraula el regidor per ERC Xevi Rovira i diu que per seguir al peu de la lletra el joc democràtic s’hauria d’abstenir pel poc temps del que han disposat per analitzar-lo, però que coneguts els antecedents de com es treballa a l’equip de govern i que van suposar el motiu bàsic de trencament del pacte de govern, el vot serà en contra. També diu que es nota que s’ha treballat el pressupost, i que alguna cosa la troba encertada, com la partida per a la biblioteca. Però que altres partides no les entén, com la retallada al CJR, i demana en què consisteixen els 6,200€ per a la casa consistorial just ara que hi acaben de fer obres.

Respon l’alcaldessa dient que la partida de reparacions al a casa consistorial són per problemes de calefacció i per pintar algunes coses.

Proposta aprovada amb 4 vots a favor d’AR, 2 abstencions de CiU i el vot en contra d’ERC.
2a Aprovació del programa d’inversions finançades amb el Fons Estatal d’Inversió Local.

Prèviament a la votació l’alcaldessa ha explicat que els tècnics han hagut d’anar a contra rellotge per fer el projecte, que el projecte ha condicionat la urgència del ple. I que creuen que és un projecte que el poble necessita, i que aquesta millora important del casc antic és el què ara es podia fer.

Intervenció de CiU: Hi ha hagut molt poc temps per estudiar el projecte. A més no els agrada que no estigui previst soterrar-se l’electricitat.
Respon l’alcaldessa dient que segons els tècnics no hi ha espai suficient.

CiU continuen dient que es perden 26.000€ del trenat elèctric, i l’alcaldessa respon que no, que ho faran a part del projecte.

Sobre l’aigua, CiU apunta que els tubs d’uralita i formigonats es trencaran amb la intervenció si no es vigila. Respon l’equip de govern que no, perquè paral·lelament CASSA posarà tubs nous com estipula el Pla Director.
CiU també apunta que a la Plaça de la Rectoria s’hi hauria de fer arribar un hidrant per quan s’hi fan festes. Respon l’equip de govern que en prenen nota.
CiU pregunta si hi ha previsió de posar tubs per a noves tecnologies, i els responen que hi ha una bossa d’imprevistos a cada partida.
CiU pregunta si hi haurà zona d’aparcament a aquest nucli, i els responen que pels 2 comerços que hi ha al final del C/del Puig es mantindrà l’aparcament pràcticament com ara, i que la càrrega i descàrrega de camions per serveis també es podrà fer.
Finalment, CiU diu que no hi ha una partida per a canviar el tipus de pàmpol de la il·luminació i adequar-lo a un nucli antic, i responen dient que es por incorporar.
Per últim, CiU manifesta que hi havia altres prioritats per arranjar al poble, com el call de la farmàcia, el call de can Noguera, davant de Can Daga, la il·luminació del carrer Xaloc, que els autobusos no passen bé pel C/Meder i el pont, el clavegueram del C/Nou s’ha de millorar, moltes voreres del poble també necessiten repassos, no s’ha fet res per millorar els camins de pagès... I si es fa aquest pla que s’ha presentat potser caldria fer menys tros, i fer-lo més ben fet.
Respon l’equip de govern dient que no comparteixen les prioritats amb CiU.

Pren la paraula Xevi Rovira, regidor per ERC, i manifesta que com ha dit anteriorment, també s’hauria d’abstenir per manca de temps d’anàlisi a fons del projecte. Si bé per una banda, no li sembla malament millorar el nucli antic (de fet ho tenien al seu programa electoral), creuen que s’hauria d’haver obert un debat com s’ha fet altres vegades amb els grups de l’oposició en aquest ajuntament per altres temes, i com han fet altres pobles per valorar prioritats d’actuació i arribar a un consens. D’altra banda, la manera com el govern Zapatero ha plantejat el Pla, és totalment errònia. I que per tot això, el vot serà en contra, no tant pel contingut sinó per les formes.

Respon l’alcaldessa que la manca de temps no els ha permès actuar d’altra manera.

Aprovada amb els 4 vots a favor d’AR i els 2 vots en contra de CiU i el vot en contra d’ERC.

3a Delegació el l’alcaldia de les atribucions de l’article 22 n) ñ) i o) de la llei 7 /85 reguladora de les bases de règim local .

Aprovada per unanimitat de vots a favor.4a Aprovació i incorporació de l’Ajuntament a l’Associació Pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

Demana la paraula el regidor d’ERC Xevi Rovira i diu que ja que aquest ajuntament forma part del Consorci de Turisme Portes del Montseny, i del Pacte de Promoció econòmica Osona sud alt congost, si aquest nou ens es coordinarà amb aquests altres per convergir en sinèrgies positives per al poble.

Responen entre l’alcaldessa Núria Solà i la regidora Mª Teresa Franquesa que ara porta Turisme, que sí, que aquesta iniciativa va sorgir més des del Berguedà, també en formen part pobles del Lluçanès, el moianès i Muntanyola, i que es miraran d’obtenir subvencions per a iniciatives turístiques.

Aprovada per unanimitat de vots a favor.

S’aixeca la sessió del plenari.

Enllaç a l'acta oficial des del web de l'Ajuntament:
acta ple 19 gener
http://www.santaeulaliariuprimer.cat/imagenes/actas%20ple/Acta%20ple%20extraordinari%2009-01-19.pdf
 
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació