4.9.08

Mocions que presentarà ERC-AM Riuprimer al ple de 15 de setembre



Aquí teniu un avançament d'algunes de les mocions que presentarem al proper ple municipal del 15 de setembre:








MOCIÓ A L'AJUNTAMENT DE SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER DE SUPORT A LA DECLARACIÓ DE L’ERMITA DE SANT SEBASTIÀ (EN TERME DE VIC I DE LA PARRÒQUIA DE SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER) COM A BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL




Foto: Joan Marc Passada de la Comissió 100 anys d'estelada fent un discurs durant el I Aplec Independentista de Sant Sebastià celebrat el passat 1 de març


EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’Associació Cultural EspaiCat ha iniciat els tràmits als Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, per tal que l’Ermita de Sant Sebastià sigui declarada com a bé cultural d’interès nacional.

En aquests moments, des del Servei de Patrimoni Arquitectònic s’estan elaborant els informes previs que han de valorar l’adequació del bé a la protecció sol·licitada.

L'ajuntament de Vic va aprovar aquesta moció per unanimitat al ple del 7 de juliol de 2008.

L’Ermita de Sant Sebastià és el lloc on el vicari general del bisbat de Vic i rector de Santa Eulàlia de Riuprimer, el Dr. Llorenç Tomàs i Costa, convocà secretament al grup dels principals caps dels vigatans el 17 de maig de 1705 per tal de donar suport militar a l’Arxiduc Carles d’Àustria a la guerra de Successió contra Felip V de Castella. Al final de la reunió a l’Ermita, els vigatans signaren poders avalant la gestió dels dos emissaris, Domènec Perera i Antoni de Peguera per negociar el Tractat de Gènova amb l’anglès Mitford Crowe. Es va obtenir el compromís per part del vigatans d’aixecar 6.000 homes armats per facilitar el nou desembarcament de les tropes Austracistes a canvi que Anglaterra defensés les constitucions de “la noble nació catalana” i subministrés tropes.

L’acord dels anomenats Vigatans el 17 de maig de 1705 a l’ermita de Sant Sebastià, dins el terme municipal de Vic ( parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer ) és sens dubte un dels més importants de la història de la nostra nació ja que sense aquella reunió secreta i les decisions que allí es van prendre, segurament el nostre país en aquest moment tindria una situació política, i per tant també una situació social, cultural i lingüística, totalment diferent a la que tenim actualment.

Per tant, la transcendència d’aquells fets pel nostre país mereixen el just reconeixement que els hi pertoca, sent l’Ermita de Sant Sebastià la que obtingui el reconeixement com a lloc on van succeir els fets exposats.


Així doncs, per tot allò exposat, es proposa al Ple l’adopció dels següents:



MOCIÓ AL PLE


ACORDS:

1. Instar a l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer per tal que doni tot el seu suport a la declaració de l’Ermita de Sant Sebastià (en terme municipal de Vic i de la Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer) com a Bé Cultural d’Interès Nacional per part del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

2. Notificar la present resolució als Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i a l’Associació Cultural EspaiCat.



Santa Eulàlia de Riuprimer, a 15 de setembre de 2008.





MOCIÓ DE SUPORT AL POBLE DEL TIBET

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El poble tibetà constitueix un poble asiàtic amb cultura pròpia, ús de la llengua tibetana, costums comuns i diferenciats d’altres pobles d’Àsia i una religió pròpia (lamaïsme, variant del budisme) que l’ha dotat d’una personalitat pròpia al llarg de segles, ha consolidat la seva voluntat de decidir el seu futur lliurement.

El Tibet fou ocupat militarment per la República Popular Xinesa el 1950, exercint durant tot aquest temps una forta repressió, genocidi cultural i lingüístic i vulneració de drets humans envers la població tibetana amb 1.200.000 tibetans assassinats, 6.000 temples i monestirs enderrocats, més de 130.000 tibetans a l’exili i la colonització de 8 milions de xinesos en un país de 6 milions de persones.

Aquesta repressió ha originat històricament diferents revoltes al país i una forta activitat de solidaritat de la població tibetana a l’exili, així com un fort moviment de suport a escala internacional al poble tibetà, a les seves llibertats i drets nacionals, i a la figura del Dalai Lama.
Tradicionalment, els ajuntaments catalans s’han significat en moltes ocasions a favor dels drets nacionals dels pobles, les llibertats civils i la cooperació internacional.
Amb motiu de les noves manifestacions tibetanes prèvies als Jocs Olímpics, la República Popular Xinesa ha reaccionat amb una duresa extrema, expulsant mitjans de comunicació internacionals i desplegant milers de militars a la zona i amb un número de víctimes encara desconegut, generant una onada de rebuig a tot el món.

Diferents polítics, artistes, activistes i personalitats dels Països Catalans i de l’estat espanyol com Jordi Pujol, Raimon Panikkar, Carles Puyol, Federico Mayor Zaragoza, Arcadi Oliveras, etc. han signat el manifest SOS Tibet de la Fundació Casa del Tibet en que denuncia la repressió soferta pel poble tibetà i, entre d’altres, valora que la Xina no hauria d’haver organitzat els jocs olímpics del 2008 mentre no es respectin els drets humans i una sortida digne pel poble tibetà.

El regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya proposa al ple de l’ajuntament l’adopció dels següents acords:

PRIMER.- Denunciar la manca de llibertat, l’absència de democràcia i la violació dels drets humans que envolten l’organització dels Jocs Olímpics de Pequín 2008.

SEGON.- Denunciar l’ocupació xinesa del Tibet i la repressió indiscriminada que està patint el poble tibetà i expressar la nostra solidaritat envers el poble tibetà, la seva identitat i la seva voluntat de llibertat nacional.

TERCER.- Demanar al govern de l’estat espanyol, al COI, a l’ONU i al Parlament Europeu que exigeixin al govern xinès ple respecte als drets humans i als drets nacionals del poble tibetà i permeti l’entrada al Tibet d’observadors internacionals i mitjans de comunicació.

QUART.- Notificar la moció a la Fundació Casa del Tibet, al Govern de la Generalitat, al COI, al Govern espanyol i al cos consular de Barcelona de la República Popular Xinesa.



MOCIÓ SOBRE LA LÍNIA DE MOLT ALTA TENSIÓ SENTMENAT-BESCANÓ

Atès que les línies d'Alta i Molt Alta Tensió són unes infraestructures amb negatives conseqüències socioambientals ja que fragmenten el territori i tenen impactes negatius sobre la fauna, la salut de les persones, el paisatge i l'economia local.
Atès que les línes de MAT, són la mostra d'un model energètic ja caduc i insostenible, basat en la generació elèctrica centralitzada i allunyada del lloc de consum. Un model que malbarata els recursos naturals i fonamentat en els combustibles fòssils i les grans centrals nuclears, les quals contribueixen de forma destacada a l'escalfament global del planeta.
Atès que la línia de Molt Alta Tensió de Sentmenat a Bescanó ha estat declarada d'utilitat pública pel Ministeri d'Indústria del Govern espanyol, tot i que aquesta infraestructura no vingui a satisfer les necessitats imprescindibles i l'interès general de la ciutadania. Les finalitats que recull el projecte de la companyia Red Eléctrica de España, S.A. no mostren amb xifres clares i arguments sòlids aquesta condició.

Atès que la tramitació de la declaració d'utilitat pública del projecte de línia de 400Kv Sentmenat-Bescanó (expedient 02/15713), s'enmarca dins del projecte d'interconnexió elèctrica Sentmenat-Bescanó-Baixàs o Sentmenat-Vic-Baixàs. L'increment de la capacitat d'intercanvi d'energia amb l'Estat francès sembla ser la prioritat i, en definitiva, la raó de ser d'aquest projecte. Una interconnexió que obeeix a plantejaments comercials del lobby energètic i no a una necessitat real de la població no pot ser considerada d'utilitat pública, ja que el beneficiari no n'és la societat en general, sinó els interessos de les empreses energètiques.

Atès que l'estudi d'impacte ambiental de la línia Sentmenat-Bescanó aportat per REE no reuneix prou credibilitat en l'àmbit de les repercussions per a la salut. Les investigacions científiques aparegudes l'any 2004 relacionen de forma directa l'exposició quotidiana a les línies d'alt voltatge amb l'aparició de problemes de salut com cefalees, pertorbacions auditives i creixement espectacular del risc a contraure leucèmia en els infants. Així, l'estudi d'impacte esdevé totalment obsolet en una qüestió tan important com la salut humana i animal.

Atès que alguns ajuntaments, ja l’any 2005 van oposar-se al manteniment i al reforçament de la línia Rubí-Vic-Baixàs i va exigir-ne la seva eliminació. Aquesta oposició s'hauria de fer extensiva a altres ajuntaments també pel què fa a la línia Sentmenat-Bescanó, ja que es limita a reproduir una part del recorregut de la línia Rubí-Vic.

Atès que el Consell d'Alcaldes d'Osona celebrat l'1 de juliol de 2005 va aprovar una moció contra la línia elèctrica Vic-Baixàs consensuada fa uns mesos pels consells comarcals de la Garrotxa, Osona i el Ripollès.

Atès que el passat dimarts 17 de juliol, els propietaris afectats per les expropiacions que comporta la construcció de la nova línia a 400.000 volts de Sentmentat-Bescanó del terme municipal de Vic, van estar citats a signar les actes d'expropiació de la superfície afectada de les seves finques.

El regidor d'ERC-AM Riuprimer, Xavier Rovira, proposa els següents acords:

1r. - Adherir-se a l'associació de municipis AMMAT, amb la finalitat de defensar els interessos dels municipis davant de qualsevol projecte de línies d'alta tensió.

2n. -Aprovar els Estatuts pels quals s'ha de regir aquesta Associació, els quals s'acompanyen com a ANNEX 1.

3r. -Impulsar al nostre poble la Nova Cultura de l'Energia que mitjantçant un canvi de mentalitat i de comportaments ens permeti assolir un model energètic sostenible caracteritzat per l'estalvi i l'eficiència, per les energies renovables, i per la generació distribuïda (com alternativa a les grans infraestructures de generació i transport).

4t.- No cedir la casa consistorial ni cap altra instal·lació pública del poble perquè es signin actes d'expropiació per aquest ni cap altre tràmit que tingui relació amb la construcció de noves línies d'alta i molt alta tensió, i així comunicar-ho a la l'empresa Red Eléctrica de España, S.A.
 
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació