16.9.08

Acta (pròpia i no oficial) del ple ordinari del 15 de setembre 2008

Acta (pròpia i no oficial) del ple ordinari de 15 de setembre de 2008

21h. Hi assisteixen tots els regidors de la corporació. (4 AR, 2 CiU, 1 ERC-AM)

S’aprova l’esborrany de la sessió anterior per unanimitat.
(Xevi Rovira comenta que ja ha parlat amb la secretària sobre la transcripció no del tot exacta d’una de les seves intervencions, però no creu necessari fer-ho constar ni canviar-ho perquè ja se’n percep la idea general.)

2- Propostes d’acord que presenta l’alcaldessa al ple:

1a. Proposta de festes locals 2009. ( El dilluns 1 de juny, 2a Pasqua i el Dilluns de festa major 7 de setembre).

Aprovada amb els vots favorables d’AR i les abstencions de CiU i ERC-AM.
CiU s’absté perquè al seu entendre no se n’ha parlat amb el Mossèn. AR diu que els sembla que sí, i que els sap greu que no la votin a favor ja que va ser la 2a Pasqua a proposta seva des de l’any passat. ERC-AM diu que s’abstenen com l’any passat perquè no creuen que les festes s’hagin de regir per la religió, i que creuen que s’hauria de tenir una visió laica i es podria agafar una altra diada.

2a. Aprovació de les Ordenances sobre la incorporació de sistemes de captació d’energia solar tèrmica als edificis i construccions situats en el terme municipal, i sobre la incorporació de sistemes de captació d’energia solar fotovoltaica al terme municipal.

Aprovada per unanimitat de vots favorables, després d’esmenar algun error material que apareixia en les resolucions finals i haver de signar de nou els documents.

Xevi Rovira vol remarcar que ho vota a favor per mantenir l’acord al qual va arribar la comissió formada, però no abandona la idea de deixar una porta oberta a les instal·lacions de camps solars, com de fet no prohibeix l’ordenança. I vol deixar constància que ERC-AM dóna suport a l’anomenada Nova Cultura de l’Energia i facilitar al màxim la instal·lació de plaques solars per tractar-se d’una energia renovable.

3-No hi ha res destacable al despatx d’ofici, es poden consultar les resolucions d’alcaldia i tothom se’n dóna per assabentat. L’estat d’execució del pressupost és el correcte segons la secretària i s’està complint el pressupost. Ningú fa cap observació.

4-Mocions, precs i preguntes:

(La secretària remarca que per no fer tan llargues les actes només es posaran els acords i no els antecedents, especialment quan n’hi ha un bon nombre i les actes dels plens són llargues).

Mocions presentades per Xevi Rovira d’ERC-AM: (Consulteu-les als posts anteriors)

1a: Per una Catalunya lliure de transgènics.
Aprovada per unanimitat.

2a: Catalunya lliure de bosses de plàstic.
S’aproven per unanimitat tots els punts, tret del 6, 7 i 8:
Sisè.- Preparar un acord amb els comerços locals per posar un preu a les bosses de plàstic, per desincentivar el consum d’aquestes. Destinar el fons que es generi al desenvolupament de campanyes de conscienciació ambiental en l’àmbit de la prevenció i el consum.
Setè - Preparar una proposta de bonificació fiscal a partir de les ordenances fiscals als comerços locals que desenvolupin actuacions per a reduir de forma efectiva el nombre de bosses d’un sol ús.
Vuitè.- Acorda que es contactarà amb els distribuïdors del municipi per a concretar la limitació de les bosses de plàstic de forma específica en els proveïments i activitats que desenvolupi l’ajuntament.

Ja que l’equip de govern hi vota en contra per veure-ho complicat d’aplicar.

3a: Moció de suport al poble del Tibet.
Aprovada per unanimitat.

4a: De suport a la declaració de l’ermita de Sant Sebastià com a bé cultural d’interès nacional.
Aprovada per unanimitat.

5a: Sobre la línia de molt alta tensió Sentmenat-Bescanó.
Aprovat per unanimitat el punt 3r. -Impulsar al nostre poble la Nova Cultura de l'Energia que mitjantçant un canvi de mentalitat i de comportaments ens permeti assolir un model energètic sostenible caracteritzat per l'estalvi i l'eficiència, per les energies renovables, i per la generació distribuïda (com alternativa a les grans infraestructures de generació i transport).
Desestimats els altres punts tant per l’equip de govern com pel grup CiU per ser massa agosarats i perquè ara per ara Santa Eulàlia no està afectada per la MAT i en un futur pot necessitar una línia d’aquestes característiques.
1r. - Adherir-se a l'associació de municipis AMMAT, amb la finalitat de defensar els interessos dels municipis davant de qualsevol projecte de línies d'alta tensió.
2n. -Aprovar els Estatuts pels quals s'ha de regir aquesta Associació, els quals s'acompanyen com a ANNEX 1.
4t.- No cedir la casa consistorial ni cap altra instal·lació pública del poble perquè es signin actes d'expropiació per aquest ni cap altre tràmit que tingui relació amb la construcció de noves línies d'alta i molt alta tensió, i així comunicar-ho a la l'empresa Red Eléctrica de España, S.A.


Precs i preguntes de CiU:

Comencen agraint a l’equip de govern el reconeixement als 30 anys de la festa del Barri del Pont. Agraïment al qual també es suma Xevi Rovira d’ERC-AM.

Sobre el tema del conveni amb el Sr.Cuberta pel tanatori de Vic, l’alcaldessa diu que s’està negociant a través del president de la Mancomunitat.

Sobre la plataforma elevadora que falta al cementiri, l’alcaldessa diu que la Mancomunitat encara no ha fet la inversió i que l’ajuntament ho va demanant periòdicament a la Mancomunitat.

També demanen que entre el carrer Barcelona i el Mèder hi falta un cediu el pas o alguna senyalització. Respon Pau Parés i diu que si hi ha temps d’incloure-ho al pla de circulació nou ja s’hi afegirà i si es retarda es mirarà de solucionar ràpidament amb alguna senyal.

Es demana si s’ha fet l’informe sobre l’aluminosi que pateix l’escola per part de l’arquitecte municipal, i es respon que sí.

Es debat el tema de cessió temporal d’espais de la rectoria per a fer-hi classes de ioga i com a magatzem de Festa de Reis i algunes altres coses (com s’anava fent fins ara), i l’alcaldessa diu que té reunió dijous amb el Rector per mirar si s’arriba a alguna solució.

Precs i preguntes de Xevi Rovira d’ERC-AM:

1-Per què no ha entrat a votació del ple la moció sobre democràcia participativa i foment de l'associacionisme al poble presentada juntament amb les altres el dia 5? Es tractava de promoure una democràcia més participativa, incentivar la creació d'una comissió de festes i reactivar el consell de joves. L’equip de govern va dir que volia tirar endavant una Comissió de Festes per preparar la Festa Major, que entenc que ha estat preparada únicament a criteri d’AR. És una moció clarament de competències municipals de l'ajuntament i feta amb bona fe pel benefici del poble, per tant no ho entenc i voldré veure'n l'informe.

(Resumit perquè es crea un debat llarg entre alcaldessa, regidors d’AR i Xevi Rovira)

Respon l’alcaldessa dient que s’estava d’acord amb el fons però no amb la forma de la moció. Que tenen intenció de proposar la creació d’una Comissió de Festes quan ho creguin oportú. Que la Festa Major ha comptat amb el CJR en les reunions i que el regidor d’ERC-AM només critica i només l’han vist a un acte de Festa Major. També que volen una democràcia participativa i molta transparència i ho fan a través de reunions informatives.

Rovira diu que si tenen intenció de fer el què demana la moció ja entén que són ells l’equip de govern i que ho faran quan ho creguin oportú sense la via d’una moció però remarca que ho facin aviat, perquè convé molt al poble. Reitera que creu que el CJR no ha intervingut pràcticament gens en la decisió dels actes que es feien per Festa Major. I que si volen transparència pengin moltes més informacions al bloc municipal, que pràcticament no l’utilitzen. Que intenta fer crítica constructiva des de l’oposició i participa com li sembla a la Festa Major.

2- Per què no es va fer cap acte al nostre poble el passat mes de juny per la Festa de l'esport que ofereix la diputació a tots els ajuntaments i que enguany coincidia amb la diada de les seleccions catalanes?

Respon l’alcaldessa dient que no es va creure oportú.

3- Tema bloc i transparència: es va canviar d'assistenta social per motius professionals però no s'ha fet saber a la població de cap manera. Els actes de Festa Major es van penjar molt tard al bloc. No s'ha penjat l'últim ple. S'ha engegat una nova campanya de millora de recollida orgànica, demà passat es fa una donació de sang, etcètera. Per què no s'usa més el bloc? I quan està previst que es posi en marxa el web municipal? Com volem una democràcia participativa i més transparència si no informem de la manera més fàcil que hi ha?

Respon l’alcaldessa dient que pengen al bloc el que creuen convenient, que hi ha més maneres d’informar-se de què passa al poble a més d’internet. Sobre el web municipal diu que se’ls ha donat l’estructura i que ells l’han d’omplir, no hi ha un termini fixat per posar-la en funcionament.

4- Com ha funcionat i quins criteris s'han seguit per muntar el servei de bibliopiscina que l'any passat va funcionar molt bé?

Responen entre l’alcaldessa i la regidora de cultura. La piscina fa poc que ha tancat i encara no en tenen la valoració. (Josep Musull de CiU afegeix que se li faciliti l’informe econòmic, i se li avança que hi ha anat molt poca gent, menys que l’any passat).
Sobre la bibliopiscina, la regidora afirma que va intentar seguir el criteri de l’antic regidor de cultura (el propi Rovira), i que va escollir llibres senzills i visuals, que hi havia revistes provinents de donacions particulars i que hi havia el diari de l’ajuntament cada dia.

5- Com està el tema de la sala de lectura i quines prioritats s'estan seguint a la regidoria de cultura, em sap greu dir-ho però no es veu feina per enlloc.

Responen l’alcaldessa i alguns regidors d’AR dient que no s’ha treballat en el tema de la sala de lectura mitjantçant els contactes i documents que va aportar l’antic responsable, el mateix Rovira com a regidor de cultura. Que sí que s’ha impermeabilitzat la part superior de la casa de cultura i que s’està estudiant si ubicar la sala de lectura al primer o segon pis, també en funció de què passi amb els espais cedits de la rectoria.

Rovira demana que s’utilitzin els contactes i les gestions que va iniciar per poder-ho dur a terme, ja que és molt interessant per al poble. I se li respon que la intenció de l’equip de govern és seguir amb la idea de recuperar la sala de lectura.

6- El Consorci de Turisme Portes del Montseny parla de Comunitat Valenciana per referir-se al País Valencià a l'informatiu (d'abril-juny), està previst fer-los aquesta observació i instar-los a usar el terme País Valencià, com fa per exemple Televisió de Catalunya i altres ens catalans?

L’alcaldessa diu que està d’acord amb la denominació País Valencià, i la resta de regidors també, i que en pren nota.

7- -L'ajuntament pensa participar a través del Consorci de Turisme portes del Montseny al projecte BCN-Catalunya Film Comission per promocionar el nostre territori amb diferents tipus de filmacions?

Diuen que precisament avui n’han de parlar a la reunió posterior de govern i que ja es va filmar fa poc un documental estranger en localitzacions del poble.

8- Quatre-cents vint-i-set ajuntaments catalans, inclòs aquest han sol•licitat al
Departament de Governació i Administracions Públiques beneficiar-se de la convocatòria de compensacions econòmiques a favor dels càrrecs electes dels municipis no superiors a 2.000 habitants per a l'any 2008. Per a municipis fins a 2.000 habitants, 1.430,21 euros. Aquesta mesura té caràcter retroactiu des de l'1 de maig i fins a final d'any. Es pensa repartir entre els regidors de l'equip de govern i suposarà un augment de les hores de dedicació? O simplement es cobrarà més fent les mateixes hores com quan es va passar de 5 regidors a 4?

La secretària esclareix alguns termes d’aquesta subvenció, i l’alcaldessa també explica que no és així. Que els càrrecs polítics cobraran el mateix que cobraven, només que la Generalitat aporta una subvenció finalista que paga el sou dels càrrecs. L’alcaldessa afegeix que l’última observació de la pregunta demanaria que es retirés i la troba de mal gust.

Rovira diu que creu que més sou equival a més dedicació, i l’alcaldessa com en l’altre ple que es va debatre això diu que la dedicació és la que consta com a mínima.

9- Com es va preparar la revetlla de Sant Joan i perquè no es va donar ni tan sols coca i cava com s'anava fent tradicionalment els darrers anys, ni cap actuació, quedant una revetlla molt pobre?

L’alcaldessa diu que l’organitzava el CJR com es va quedar en una reunió sobre festes a principis d’any i l’ajuntament només va cedir equip de so i va ajudar, que els hauria de fer la pregunta al CJR.


10- En quina situació es troben els 5 exalumnes del Roure Gros que volien entrar a l’IES la Plana i què s'ha fet des de l'ajuntament per recolzar les famílies?

El regidor d’educació Pau Parés explica que s’han enviat cartes al Departament, que s’ha fet costat als pares i que s’ha parlat amb la premsa. Que avui s’ha anat a davant l’Institut a protestar i que els pares continuen la protesta amb el recolzament de l’Ajuntament. Rovira es dóna per satisfet i hi dóna suport.

11- S'han elaborat o s'elaborarà alguna guia d'activitats i cursets diversos que es poden fer al poble, com es va fer l'any passat?

L’alcaldessa diu que sí, que s’estan acabant de preparar les activitats i es passaran casa per casa.

12- Hi ha hagut queixes de veïns de la part nova del carrer del sol sobre el mal ús que fan propietaris de gats i gossos entre els números 69-79 i en el call del costat. S'està intentant solucionar aquest tema? Hi ha algunes senyals de prohibit animals tombades...

(Es genera un debat llarg entre tots 3 grups, en resum)

Diuen que n’estan al corrent de les senyals tombades i la problemàtica. Que és un tema molt complex, a la qual cosa assenteixen els regidors de CiU i d’ERC-AM. Que s’intenta fer pedagogia, que depèn molt dels amos dels animals, i que si hi ha fotos per poder denunciar propietaris d’animals les ordenances ho permeten i hi estan d’acord.

13- Com està el tema de la seguretat ciutadana a Santa Eulàlia per ser un municipi sense policia local, es compta amb el terminal per connectar-se a la xarxa pública de Radiocomunicacions per a les Emergències i la Seguretat de Catalunya (RESCAT)?

Respon l’alcaldessa que efectivament, tenen 2 aparells guardats a l’ajuntament, que un és per l’agutzil i l’altre per l’alcaldessa i que per les emergències és un bon servei i es rep una resposta gairebé instantània.

14-Fa uns mesos es va aprovar una moció a favor del Correllengua, fa poc que s’han iniciat els actes de Correllengua al país, es coneix d’alguna entitat del poble, o es té pensat promoure des de l’ajuntament alguna iniciativa per fer-ne algun acte al poble?

Respon l’alcaldessa dient que no es coneix de cap iniciativa d’entitats per fer-ho i que des del govern municipal no tenen pensat fer-ho.

Rovira vol manifestar per últim un agraïment a l’equip de govern i al grup de CiU per haver donat suport als actes de la Marxa dels Vigatans i a les accions que s’han dut a terme paral·lelament, com l’hissada de l’estelada al màstil de la plaça de la Vila, en nom de la Comissió 11 de setembre Osona i en nom de la Comissió del centenari de l’Estelada.

S’aixeca la sessió a les onze de la nit tocades.

Seguidament l’alcaldessa demana que es quedin tots els regidors un moment perquè entre ella i la secretària volen explicar i debatre una mica sobre el tema de l’IBI. (Impost sobre Béns Immobles). Es debat llargament sobre la necessitat d’actualitzar-lo, pros i contres, etc. Però tot i que és un tema complicat, tothom està d’acord en què hi ha molt per corregir i millorar.


 
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació