29.4.08

Opinió: Mercat del Ram 2008. Per Frederic Tormo

MERCAT DEL RAM 2008

Vejam, anem a pams. Si tothom en treu conclusions positives, deixeu-me ser l’ovella negra, l’esgarriada, la que va fora del ramat, l’advocat del diable.Situem la figura genèrica del mercat com a denominador comú de les grans ciutats de la Catalunya interior ( Ripoll, Vic, Olot i Manresa), i del marc cultural que això representa; però als titulars només parlem de l’èxit econòmic i comercial, d’afluència, de participació...i l’èxit lúdic o social?

Quan es fa balanç del Mercat del Ram d’enguany a Vic, tothom content del volum de negoci, de la superfície ocupada, del número de parades, del creixement econòmic, de l’augment de visites, de com som de trempats i trempades, orgullosos que moltes persones vegin per primer cop una ovella o una vaca en directe!

Com deien els de l’Assemblea Jove de Vic aquest Nadal, consum consum! Bbbeee!!! bbbeee!!! Inclús Jesucrist, va fer fora els mercaders del temple!
Però no veig que ningú parli de l’altre costat de la moneda; la pèrdua de places d’aparcaments durant dues setmanes, les murgues pels veïns i veïnes, els col·lapses circulatoris generats, la despesa d’aigua generada, el material d’un sol ús llençat ( moquetes, tríptics, cintes balisadores, tovallons...), la implantació del model consumista com a màxima aspiració popular, la gentada que ve en cotxe, la pèrdua de valors tradicionals, les zones verdes trepitjades contínuament... l’economia per davant de tot.

Segons el darrer premi donat a Estocolm a John Anthony Allan, virtualment, una tassa de cafè costa produir-la 140 litres d’aigua, i una hamburguesa 2.400 litres...què haurà costat el Mercat del Ram tan sols en aigua? Em fa basarda contar-ho, sobretot quan veig el benefici que n’han tret els ciutadans normals, els ciutadans de carrer, sense empresa estand ni negoci al Mercat del Ram, però que paguen el farcit; a càrrec del contribuent, l’Ajuntament es gasta 100.000 €, en benefici dels empresaris (i no dels propis contribuents) per a que facin negoci els 155 expositors, activar l’economia, etc.

Però, si a més a més explotem la vessant sentimental, la llagrimeta, veurem moltes parades; unes dedicades a vendre: cotxes, piscines, comercials diversos, vehicles industrials...d'altres més pràctiques: competicions esportives, una carpa pel comerç, foment del consum, fira de fang, de dibuix, ‘tradicional’ partida de bàsquet a cavall , d’obrir ampolles amb xerrac, concurs de màquines giratòries... exposicions, xerrades i premis per als industrials càrnics... molt tradicional i folklòric, oi?
Té res de tradicional, o de Mercat del Ram tot això? les sardanes, fora de plaça... no són prou vistoses... i els pagesos i ramaders, petits i tradicionals, els de veritat, on queden?...o simplement s’aprofita l’etiqueta ramadera tradicional per a una fira comercial i punt, consum consum! Bbbeee bbbeee!!!! Si això es progrés, no ho vull més!

Frederic Tormo i Reig.
Tècnic Forestal.
Número 2 de la llista d’ERC-AM a Santa Eulàlia de Riuprimer.
 
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació