16.2.09

Moció en defensa de les tradicions amb foc

Al Ple de l’ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer.


Per la present el regidor d’ERC-AM Riuprimer, Xavier Rovira, sol·licita que s’incorpori la present moció sobre la defensa i manteniment de la tradició catalana dels balls de diables, bèsties de foc i colles de foc en l’ordre del Dia del Ple de l’ajuntament de febrer de 2009.


EXPOSICIÓ DE MOTIUS.
D’ençà la primavera de 2007, la Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig, del Parlament europeu i del Consell sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics ha anat generant una inquietud creixent entre els grups de foc de Catalunya (balls de diables, bèsties de foc i colles de foc), que temen els efectes restrictius que pugui suposar l’aplicació d’aquesta directiva.
Aquesta directiva té tres anys per a la seva transposició (els Estats membres han d’adaptar i publicar com a molt tard el 4 de gener de 2010 les disposicions necessàries per donar-ne compliment) s’adreça a la fabricació, l’emmagatzematge i, en tercer lloc, al seu ús professional o recreatiu. És en aquest darrer punt que es perceben limitacions o fins i tot amenaces al futur de correfocs, diables infantils o festes amb pirotècnia. La feina feta fins avui amb l’associacionisme i el municipalisme, de costat a un bon treball legislatiu els propers mesos, ens pot permetre superar els esculls a que la Directiva ens aboca.

Atès que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat ja ha elaborat un document amb les consideracions que ha d’incorporar el Reial Decret de transposició de l’esmentada directiva europea des del punt de vista de la utilització d’articles pirotècnics en les manifestacions de cultura popular i per tal que la transposició de la directiva europea a la normativa de l’Estat espanyol no col·lisioni amb les nostres tradicions i costums.
Atès que el Ministerio de indústria a través del director general adjunt de Mines i cap de l’àrea de Explosivos y Pirotecnia , ha comunicat la voluntat d’elaborar l’esborrany de la transposició espanyola abans del mes d’abril per tal de disposar del segon semestre per tramitar-ho com a reial decret després de passar per informació pública i el Consell d’estat
Atès que en el marc de la Comissió Mixta Departament/Món Local, òrgan permanent de col·laboració entre el Departament, les diputacions i les entitats associatives d’ens locals, es va crear un grup de treball sobre la Directiva que es va reunir aquest mes de gener. En la reunió del passat 30 gener, es va consensuar un document que inclou les consideracions que ha d’incorporar el Reial Decret de transposició de l’esmentada directiva.

Atès que des del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana s’organitzarà, enguany, una jornada de debat sobre l’esborrany de reial decret adreçada a tots els agents vinculats: grups de foc, programadors, tècnics de cultura, empreses pirotècniques i tècnics de protecció civil.

Atès que els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i una presència destacada en totes les manifestacions festives populars del municipi i de molts altres municipis de Catalunya.




El regidor d’Esquerra-AM proposa al Ple de l’ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer els següents ACORDS:

1/Que l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer doni ple suport a totes les accions del govern de la Generalitat en les negociacions que porti a terme amb el Govern Espanyol com a òrgan competent, per tal d’establir el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixi el correcte desenvolupament dels diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils a l’hora de transposar la citada directiva europea 2007/23/CE de 23 de maig.

2. Que es doni suport al manifest “Per la defensa dels grups de Cultura popular i tradicional catalana, amb ús de materials pirotècnics” de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

3. Que es comuniqui aquesta resolució a les entitats interessades del municipi, a la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya .

Santa Eulàlia de Riuprimer, febrer de 2009.
 
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació