15.9.09

Moció d'urgència de suport a la consulta d'Arenys de Munt.

En el ple ordinari d’avui 14 de setembre de 2009 el regidor d’ERC-AM Riuprimer Xevi Rovira ha presentat una moció d’urgència al ple de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, que primer ha estat aprovada com a urgència vàlida per unanimitat, sense dubtar per part dels altres dos regidors de l’oposició (de CiU) i després d’uns breus aclariments que han convençut l’alcaldessa Núria Solà (AR independents). Un cop al ple, la moció ha estat llegida i votada a favor per unanimitat dels 7 regidors, el d’ERC-AM que l’havia proposada, els dos de CiU i els quatre independents d’AR. Això no és cap sorpresa, ja que l’any passat aquest consistori va acordar per unanimitat penjar la senyera estelada en l’any del seu centenari, acte que s’ha repetit enguany també després de la demanda de Xevi Rovira. En el ple del passat 4 de maig, va aprovar també per unanimitat una moció conjunta presentada pel regidor d’ERC-Am Riuprimer amb els regidors de Convergència i Unió per fomentar les adhesions a la Iniciativa Legislativa Popular per tal que el Parlament de Catalunya aprovés una llei de convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació.

La moció inclou els següents acords:

1. Defensar el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena, en la línia del pronunciament del Parlament de Catalunya de 1989.

2. Donar suport a la consulta per la independència d’Arenys de Munt com un saludable exercici de democràcia, obert a la participació de la ciutadania d’aquest municipi.

3. Encoratjar a actuar amb llibertat, i en complicitat amb la societat civil, als ajuntaments d’altres municipis dels Països Catalans que es plantegin la realització de consultes similars.

4. Exigir al govern espanyol el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans que així ho considerin convenient a celebrar consultes populars per a la independència.

5. Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra.

Rovira, molt content amb el resultat, es mostrava optimista de cara a poder fer el refèrendum a Santa Eulàlia de Riuprimer, i ja s'ha començat a parlar amb alguna entitat local per vehicular-lo. La passada vigília de la Diada, es manifestava en aquests termes just abans de prendre part en la Marxa dels Vigatans:

"Aquest any, la població d’Arenys de Munt ha obert una escletxa de llibertat, i som molts els municipis que pretenem seguir aquesta estela. Esperem que ben aviat puguem celebrar un referèndum per la independència de la nostra nació també a Santa Eulàlia de Riuprimer, i que els polítics de pes i el parlament en prenguin bona nota per començar a avaluar l’abast real que el poble de Catalunya dóna a aquest fet. L’estat espanyol permet manifestacions de caràcter feixista i no vol permetre exercir un dret tan bàsic com el de decidir, de permetre a un poble expressar la seva opinió sobre què vol ser. Ja nhi ha prou d’aguantar aquest jou que fa 300 anys que dura, ja n’hi ha prou de pidolar per un nou finançament o de clamar perquè ens retallen un estatutet ja de per sí passat pel ribot, i més en un context de crisi econòmica com el que ens atenalla. Ha arribat el moment de decidir què volem ser quan siguem grans, perquè ja n’hi ha prou de veure’ns tutelats, econòmicament està clar que necessitem molts més recursos per a la prosperitat d’aquest país i gaudir d’una bona cohesió social, amb un estat del benestar potent que garanteixi una bona educació als nostres fills, una bona sanitat per a la nostra família, etc. I amb l’espoli fiscal al que ens fa claudicar l’estat espanyol, això no ho aconseguirem mai, i menys amb el raquític finançament nou que no és garantia de cap solució per molt que alguns botiflers s’esforcin a vendre com a bo. Ara és l’hora catalans, ha arribat l’hora d’alçar el cap com a poble, desacomplexadament celebrar consultes a tot arreu dels Països Catalans, que s’extenguin des d’Arenys com una taca d’oli, i demostrant que cap estat que s’autoanomeni democràtic pot negar el dret d’autodeterminació a un poble que fa 300 anys era lliure i va perdre les seves constitucions “por derecho de conquista” rebent unes gravacions fiscals desproporcionades que encara duren, i que en un moment de crisi econòmica com l’actual fan més greus les conseqüències que provoquen en el dia a dia de milers de catalans i catalanes. Ha arribat el moment de dir prou, de plantar-nos, fins aquí hem arribat, aviat farà 300 anys i ja dura massa la broma. Som una nació i nosaltres decidim!"

Grup Municipal d'ERC-AM Riuprimer.
 
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació